Węgierskie długorogie bydło szare (węgierskie bydło stepowe). Jest to bydło średniej wielkości o białoszarej maści i charakterystycznych rogach, osiągających długość 1,5 metra.
Krowy ważą nieco ponad 500 kg, a byki 700kg. Woły odznaczają się wielką siłą i niezwykłą wytrzymałością w pracy. Mogły pracować 12 do 14 godzin dziennie orząc lub ciągnąc wozy przez step, jarzmione w pary lub w wieloparowe zaprzęgi. Szacuje się, że rocznie
pędzono 100 tys. szt. tego bydła na rzeź przez setki kilometrów na rynki Europy - do Budapesztu, Wiednia, Wenecji, a nawet Polski (być może znana ludowa piosenka o „siwych wołkach gnanych na Bukowinę” opiewała właśnie wspomniane zwierzęta).
Pędzeniem tych stad zajmowali się pasterze – hajducy mieszkający w okolicach dzisiejszego Debreczyna, stąd pobliskie miejscowości noszą dziś nazwy rozpoczynające się od „Hajdu”, jak sławne Hajduszoboszlo – kurort słynący z największego w Europie kompleksu kąpielisk.